Prema novoj studiji, liberali u Americi piju više kafe late od konzervativaca. Istraživači vjeruju da je to zato što su liberali otvoreniji za globalizaciju i proizvode povezane sa drugim zemljama.

Termin “latte liberal” bio je popularan način za omalovažavanje američkih progresiva kao zastupnika, ali da li preferiranje određene kafe stvarno govori o političkoj ideologiji neke osobe ? Prema novoj studiji, govori. Liberali piju više latea, ali to nije zato što su liberali. Istraživanje je pokazalo da liberali, piju više latea – piće povezano sa svojim evropskim porijeklom – jer su otvoreniji za globalizaciju, a konzervativci piju manje latea, jer su uglavnom više nacionalistički nastrojeni i suprotstavljeni onome što smatraju “stranim proizvodima “svih vrsta.

Istraživači su u istraživanju 1500 Amerikanaca, od kojih je 1.000 ljubitelja kafe, pitali o svojim preferencama za kafu, političkoj ideologiji, prihodu domaćinstva, polu, poštanskom kodu i stavovima prema globalizaciji. Istraživači su otkrili da će liberalci i konzervativci jednako vjerojatno uživati u kafi.

U istraživanju zašto liberalci pokazuju veću preferenciju za late, razmatrali su brojne faktore, uključujući dostupnost latea u lokalnom području, prihod domaćinstva i rod. Međutim, stavovi late ljubitelja prema globalizaciji pokazali su se najznačajnijim u objašnjavanju zašto je vjerovatno da li liberalni ljudi piju late. Istraživači sugerišu da ekonomski nacionalizam često dovodi do odbacivanja proizvoda koji izgledaju neamerički ili inostrani.

Umjesto da su simbol elitizma ili licemjerja, piti late, kažu istraživači, može se smatrati indikatorom otvorenosti za globalizaciju i spremnošću da prihvate otvorena tržišta.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/coffee-2586234__340.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/coffee-2586234__340-150x150.jpgadminEkonomijaPrema novoj studiji, liberali u Americi piju više kafe late od konzervativaca. Istraživači vjeruju da je to zato što su liberali otvoreniji za globalizaciju i proizvode povezane sa drugim zemljama. Termin 'latte liberal' bio je popularan način za omalovažavanje američkih progresiva kao zastupnika, ali da li preferiranje određene kafe stvarno...Naučne Novosti