Nova studija iz Centra za istraživanje biomedicinskih istraživanja Pennington pokazala je po prvi put da su video igre, u kombinaciji sa treniranjem, pomogli djeci sa previše tjelesne težine, smanjujući njihov krvni pritisak i holesterol i povećavajući fizičku aktivnost.

“Djeca koja dobijaju pretjerano na težini i nisu fizički aktivna mogu razviti rane znake srčanih oboljenja i dijabetesa, a mogu se svakodnevno boriti i sa astmom, apnejom za spavanje i drugim psihološkim i zdravstvenim izazovima koji mogu dovesti do viška tjelesne težine i gojaznosti”, rekla je Dr. Amanda Staiano, direktorica laboratorije za pedijatrijsku gojaznost Pennington Biomedicala i laboratorije za ponašanje u zdravstvu i primarni istraživač ove studije.

U Luizijani, jedno od troje djece (35,3%) u dobi od 10-17 godina ima prekomjernu težinu ili ima gojaznost, a jedan od pet (21,1 odsto) ima gojaznost, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Svi su u većem riziku za razvoj ozbiljnih zdravstvenih problema. Međutim, igranje video igrica koje zahtijevaju fizičku aktivnost, mogu pomoći.

“Ekrani su svuda u našim životima, a oni su tu da ostanu. Djeca provode pola svojih budnih sati ispred ekrana”, rekla je Dr. Staiano. “Tražim načine da koristim te ekrane – pametne telefone, računare, televizore i tablete – da uključim više fizičkih aktivnosti u život dece”.

Studija GameSkuad upisala je 46 djece uzrasta od 10 do 12 godina koji su gojazni ili su bili gojazni. Pola su bile djevojke, a više od polovine su bili Afroamerikanci. Djeca su podijeljena slučajno u kontrolnu grupu i grupu koja će da igra igrice do šest mjeseci.

Istraživanje je pokazalo da su djeca u kontrolnoj grupi povećala krvni pritisak i holesterol i smanjila fizičku aktivnost tokom šestomjesečnog perioda, a djeca koja su igrala igrice koje zahtijevaju fizičku aktivnost smanjila su indeks tjelesne mase za 3% i holesterol za 7%. Takođe su povećali svoju fizičku aktivnost za 10%,dok je kontrolna grupa smanjila svoju za 22%.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/children-593313_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/children-593313_960_720-150x150.jpgadminNekategorizovanovideo gamesNova studija iz Centra za istraživanje biomedicinskih istraživanja Pennington pokazala je po prvi put da su video igre, u kombinaciji sa treniranjem, pomogli djeci sa previše tjelesne težine, smanjujući njihov krvni pritisak i holesterol i povećavajući fizičku aktivnost. 'Djeca koja dobijaju pretjerano na težini i nisu fizički aktivna mogu razviti...Naučne Novosti