Nalazi fosila lobanje i skeleta u evropskim pećinama dao je prvi uvid u naše drevne rođake, neandertalce. Dok je kost prsta, nađen u Sibirskoj pećini, prvi ukazao na postojanje drugog rođaka -Denisova.  Ali fosile je izuzezno teško pronaći,  zato se rodila ideja o još jednoj opciji: analiziranje pećinskog poda u potrazi za ostacima DNK.

Istaživanje je predvodila Viviane Slon, genetičarka na Institutu Max Planck u Njemačkoj.

Ona i njen tim su otkrili molekularne dokaze ispitivanjem sedimenta iz sedam različitih pećina. Poseban fokus je bio na mitohondrijsku DNK, jer ona ima mnogo više kopija u ćelijama u odnosu na DNK iz jedra ćelije, koja ima samo jedan set po ćeliji.

Istraživači su otkrili genetski dokaz Denisovana gdje se mogao i  očekivati – u pećinu Denisovana u Sibiru. Što je pokazalo da je njihova strategija dobra . U istoj pećini otkrili su neandertalsku DNK, kao i u tri od ostalih sedam pećina uključujući pećine, gdje nikada nije pronađen nikakav neandertalski fosil, samo artifakti i životinjske kosti.

Ovaj preliminarni uspjeh, Slon, kaže, znači da metoda može biti dobra dopuna tradicionalnim istraživanjima, ali svakako da ne može zamijeniti istraživanja fosila.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2017/05/fosil-1024x666.pnghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2017/05/fosil-150x150.pngadminBiologijaNovostidenisovani,DNK,fosili lobanja,neandertalciNalazi fosila lobanje i skeleta u evropskim pećinama dao je prvi uvid u naše drevne rođake, neandertalce. Dok je kost prsta, nađen u Sibirskoj pećini, prvi ukazao na postojanje drugog rođaka -Denisova.  Ali fosile je izuzezno teško pronaći,  zato se rodila ideja o još jednoj opciji: analiziranje pećinskog poda...Naučne Novosti