Mikrobi žive u crijevima voćnih mušica i utiču na izbor hrane kod njih  i poboljšavaju proizvodnju jaja, čak i pod siromašnim hranljivim materijama. Baš kao i ljudi, i voćne mušice moraju da imaju uravnoteženu ishranu.

Potreban im je šećer da bi preživjele, takođe i aminokiseline da bi stvorile jaja i da bi se matične ćelije razmnožile. Potrebne su im soli, kao i vitamini.

Karlos Ribeiro, neurolog na Champalimaud centru u Portugalu kaže da je kvasac ključna komponenta muvine ishrane. Uvijek kaže kvasac je komad mesa za muvu ”.

Ostavimo kvasac daleko, a muve  žude za tim da tamo izlegu jaja. Riberio i njegov tim otkrili su da mogu izazvati potrebu za kvascem jednostavnim uklanjanjem nekoliko aminokiselina iz ishrane muva, ali samo kod onih čiji su mikrobiomi iz crijeva uništeni.

Ovdje je obrt, kada Riberio i njegove kolege obnove standardna crijeva muve mikrobiomima, aminokiselinama. Uskraćene muve ne traže kvasac kao nadoknadu. To bi moglo izgledati kao da crijeva mikroba zapravo rade protiv njih u najboljem interesu. Blokiraju njihove nagone da traže nestale hranljive materije.

Ali šta se zapravo dogodilo, Robeiro kaže, da te muve u crijevima mikroba održavaju dobru proizvodnju jaja uprkos njihovom nedostatku  hranljivih materija. Ukazuje se na to da mikrobi pomažu muvama da se prilagode nekako na loše uslove hranljivih materija.

Tako nekako mikrobi reprogramiraju metabolizam muva da bi se sada bolje nosile sa odsustvom aminokiselina u ishrani. A to takođe može dovesti da muva ne mora da ima snažnu potrebu za aminokiselinama. Studija je u biološkom časopisu PLOS (Ricardo Leitão-Gonçalves et al, komensalne bakterije i esencijalne aminokiseline kontrolišu izbor hrane, ponašanje i reprodukciju).

Naravno muve nisu ljudi. Ali ipak Riberio kaže: ,,Mislim da je sada sve više i više ubjedljiv dokaz da su mikrobi takođe i u ljudskim crijevima. Oni utiču na ponašanje, raspoloženje i stres kod ljudi, a možda čak i utiču na neke bolesti. Kako mikrobi rade i na koji način je potpuno nejasno.

Ipak sljedeći put kada gledate u meni, neodlučni o tome šta da naručite, poslušajte organizam šta vam traži.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2017/05/muva-prava.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2017/05/muva-prava-150x150.jpgadminBiologijaNovostiaminokiseline,crijeva,crijevna flora,hrana,mikrobi,muveMikrobi žive u crijevima voćnih mušica i utiču na izbor hrane kod njih  i poboljšavaju proizvodnju jaja, čak i pod siromašnim hranljivim materijama. Baš kao i ljudi, i voćne mušice moraju da imaju uravnoteženu ishranu. Potreban im je šećer da bi preživjele, takođe i aminokiseline da bi stvorile jaja i...Naučne Novosti