Većina laserskih projekata američke vojske ima veze s korišćenjem fokusiranih svjetlosnih snopava ili kao oružje ili kao uređaje za usmjeravanje oružja. Međutim sada, Pentagon eksperimentiše s laserima zbog nevjerovatne svrhe da oponaša ljudski govor. Rezultat je sistem koji bi mogao biti koristan za psihološke operacije, prenošenje obaviještenja ili jednostavno otkrivanje neprijatelja.

   Sam proces se oslanja na fenomen pod nazivom „Efekat laserski indukovane plazme“,za koji bi se koristio jedan laser, femtolaser, kojim bi se stvorila “kugla” plazme. Ta kugla plazme postaje sredina kroz koju se pušta drugi laser, nanolaser, podešen na vrlo malu frekvenciju. Na ovaj način može se manipulisati plazmom i proizvoditi svijetlost i zvuk (buku).

   Cilj „Zajedničkog programa za nesmrtonosno oružje“, ili JNLWP (Joint Non Lethal Weapons Program), je postići mogućnost stvaranja buke, svijetla ili toplote na daljinu. Avion koji leti u vazduhu može slati glasovne poruke ljudima na zemlji ili simulirati zvuk pucnjave.

   Program još ne može u potpunosti ovladati ljudskim govorom, ali JNLWP smatra da se do toga može doći samo s malo više posla. Jednom kad se to dogodi, Pentagon će imati sposobnost stvaranja ljudskog govora – ili zvuka i to iz samo par laserskih zraka.

Video https://youtu.be/XPU6ZL8kvhA

Preuzeto sa sajta www.popularmechanics.com

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/03/eyeofsauron-1521745541.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/03/eyeofsauron-1521745541-150x150.jpgadminFizikaindukovana plazma   Većina laserskih projekata američke vojske ima veze s korišćenjem fokusiranih svjetlosnih snopava ili kao oružje ili kao uređaje za usmjeravanje oružja. Međutim sada, Pentagon eksperimentiše s laserima zbog nevjerovatne svrhe da oponaša ljudski govor. Rezultat je sistem koji bi mogao biti koristan za psihološke operacije, prenošenje obaviještenja ili...Naučne Novosti