Novi dokazi upućuju na to da su korali jednom tražili utočište od zagrijavanja vode migracijom.

Kako se planeta i okeani nastavljaju zagrijavati, mjesta gdje je koral do nedavno napredovao postaju sve manje useljiva. Na primjer, zahvaljujući ekstremnim temperaturama okaeana, veliki dio australijskog Velikog koralnog grebena pretrpio je masovno izbjeljivanje u 2016. i 2017. godini, što je šarene korale pretvorilo u bijelu masu.

Ali su paleontolozi sada otkrili utočište na koje bi se grebeni jedne regije mogli preseliti. Mogli bi se naime preseliti prekookeanskim strujama kada su korali još u fazi plutanja, da bi izbjegli pregrijavanje.

Ideja o skloništima za ugrožene grebene u pokretu nije nova, ali korišćenjem fosilnog zapisa kako bi se pomoglo u određivanju takvih mjesta je relativno nov pristup. Jedan od učesnika u istraživanju kaže da je ovaj fenomen jako važan za razumijevanje dinamike ekoloških zajednica  i njihovih odgovora na ekološke promjene.

Za ove promjene je karakteristično da se često dešavaju u širem vremenskom okviru nego kod ljudi, a fosilni zapisi mogu otkriti da je to dugoročna promjena.

Lucas Joel 19. Mart 2019.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/03/55A467AA-CD0C-4FF0-B45641AE0B0C8355_source.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/03/55A467AA-CD0C-4FF0-B45641AE0B0C8355_source-150x150.jpgadminBiologijaizbjeljivanje korala,klimatske promjene,Korali,koralni grebeniNovi dokazi upućuju na to da su korali jednom tražili utočište od zagrijavanja vode migracijom. Kako se planeta i okeani nastavljaju zagrijavati, mjesta gdje je koral do nedavno napredovao postaju sve manje useljiva. Na primjer, zahvaljujući ekstremnim temperaturama okaeana, veliki dio australijskog Velikog koralnog grebena pretrpio je masovno izbjeljivanje u...Naučne Novosti