Veliki dio poslova vezano za mini hidroelektrane obavljaju mašinski inžinjeri. Otvaranje novih postrojenja za proizvodnju električne energije dobra je prilika za dobijanje posla u ovoj struci.

Da li su mini hidrocentrale budućnost koja je već stigla?

Crna Gora je zemlja sa ogromnim hidro potencijalom. Voda je nešto bez čega se ne može, a ovdje je ima u izobilju pa je njena upotrebna vrijednost višestruka. Brojne manje rječice na sjeveru zemlje potencijalna su sila koja se može upotrijebiti za proizvodnju električne energije. Naravno, uz poštovanje ekoloških standarda izgradnje mini hidrocentrala.

Mini hidrocentrala „Bistrica“- sjajna zanimanja

Postrojenje za proizvodnju električne energije „Bistrica“ nalazi se na 16 kilometara od Bijelog Polja. Smještena je u sred prirodnog ambijenta karakterističnog za sjeverne krajeve. Nedavno je napravljeno i o njemu brine nekoliko mladih inžinjera mašinske struke. Riječ je o ljudima koji su stekli obrazovanje na podgoričkom mašinskom fakultetu.

Mašinci i hidroelektrane

U 21. vijeku se ne može bez struje skoro kao što se ne može bez vode. Na prvi pogled proizvodnja električne energije u mini hidrocentralama djeluje kao jednostavan proces. Voda ulazi u postrojenje i vrti turbine. Ali nije baš tako jednostavno. Stručnjaci moraju da procjenjuju koliko vode može da uđe u centralu. Tu je i kontrola rada svih mašinskih sklopova postrojenja.

Direktor mini hidroelektrana “bistrica” mašinski inžinjer

Vlasnik firme koja je izgradila mHE „Bistrica“ je po zanimanju diplomirani inžinjer mašinstva. Sa ponosom ističe da mu je znanje stečeno na mašinskom fakultetu u Podgorici donijelo mnogo pozitivnih stvari u životu. Zadovoljstvo je potpuno, kaže, kada se za društvo uradi nešto korisno.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/03/MINI-HIDROCENTRALA-BISTRICA.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/03/MINI-HIDROCENTRALA-BISTRICA-150x150.jpgadminNovostiTehnologijahidrocentrala,hidrocentrala „Bistrica“,hidroelektrana,Mašinci,mašinski inžinjer,Mašinski inžinjeriVeliki dio poslova vezano za mini hidroelektrane obavljaju mašinski inžinjeri. Otvaranje novih postrojenja za proizvodnju električne energije dobra je prilika za dobijanje posla u ovoj struci. Da li su mini hidrocentrale budućnost koja je već stigla? Crna Gora je zemlja sa ogromnim hidro potencijalom. Voda je nešto bez čega se ne...Naučne Novosti