Tim istraživača je identifikovao protein koji povećava transfer mitohondrija iz matičnih ćelija mezenhima u ćelije pluća. U radu objavljenom u časopisu EMBO, istraživači otkrivaju da „isporuka“ mitohondrija u ćelije pluća može da podmladi oštećene ćelije. Migracija mitohondrija iz matičnih ćelija u ćelije plućnog epitela takođe pomaže pri popravljanju oštećenja tkiva i liječenju inflamacije povezane sa astma-nalik simptomima kod miševa.

Mitohondrija– njihovim transferom iz matičnih ćelija mezenhima u ćelije epitela

pluća potpomaže se popravljanje oštećenja plućnih ćelija

Izvor: www.bluesci.org

„Naši rezultati pokazuju da je kretanje mitohondrija iz matičnih ćelija do ćelija koje će ih primiti regulisano proteinom Miro1 i dio je dobro regulisanog procesa“, kaže Anurag Agraval, profesor na CSIR- Institutu genomike i integrativne biologije u Delhiju, Indija i jedan od vodećih autora studije. „Uvođenje mitohondrija u oštećene ćelije ima blagotvoran efekat na zdravlje ćelija i, dugoročno, vjerujemo da matične ćelije mezenhima mogu čak biti dizajnirane za stvaranje efikasnijih terapija za plućne bolesti čovjeka.“

Ranija istraživanja su otkrila da mitohondrije mogu biti prenešene između ćelija kroz tunelske nanotube- strukture nalik nitima koje su formirane od plazma membrana ćelija a koje povezuju različite tipove ćelija. Matične ćelije takođe mogu da koriste tunelske nanotube za prenos mitohondrija u susedne ćelije i broj ovih nanotuba se povećava tokom stresa.

U ovoj studiji, protein Miro1 se pokazao kao regulator transfera mitohondrija iz matičnih ćelija mezenhima u ćelije epitela. Matične ćelije koje su dizajnirane tako da sadrže veće količine Miro1 proteina bile su sposobne da efikasnije prenose mitohondrije i bile su efikasnije u terapiji kada su testirane na miševima sa povredama disajnih puteva i astmom u poređenju sa netretiranim matičnim ćelijama.

„Nadamo se da ćemo uspjeti da odredimo na koji način bi se ovaj put transfera mitohondrija mogao iskoristiti za kreiranje boljih terapija u liječenju oboljenja kod čovjeka upotrebom matičnih ćelija“, dodaje Agraval.

Izvor: www.sciencedaily.com

Priredila: Ivana Živković

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2014/02/maticnecelije.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2014/02/maticnecelije-150x150.jpgadminBiologijaMatične ćelijeTim istraživača je identifikovao protein koji povećava transfer mitohondrija iz matičnih ćelija mezenhima u ćelije pluća. U radu objavljenom u časopisu EMBO, istraživači otkrivaju da „isporuka“ mitohondrija u ćelije pluća može da podmladi oštećene ćelije. Migracija mitohondrija iz matičnih ćelija u ćelije plućnog epitela takođe pomaže pri popravljanju oštećenja...Naučne Novosti
IASTE Crna Gora