Naučnici su otkrili da jedinjenje pronađeno u zelenom čaju, razbija i rastvara potencijalno opasne proteinske naslage pronađene u krvnim sudovima.

Zeleni čaj može biti ključan u sprečavanju smrti od srčanog udara uzrokovanih aterosklerozom, prema istraživanju koje je finansirala Britanska fondacija za srce i objavljena u časopisu Biološka hemija. Naučnici sa Lancaster univerziteta otkrili su da jedinjenje pronađeno u zelenom čaju, koji se trenutno proučava zbog njegove sposobnosti da smanji amiloidne naslage u mozgu kod Alchajmerove bolesti, takođe razbija i rastvara potencijalno opasne proteinske naslage pronađene u krvnim sudovima .

Ateroskleroza je stvaranje masnih materija u našim arterijama koje mogu smanjiti protok krvi u srce i mozak. U naprednim stadijumima, protein nazvan apolipoprotein A-1 (apoA-1) može formirati amiloidne depozite, koji su slični po strukturi onima povezanim sa Alchajmerovom bolešću i povećavaju veličinu naslage i dodatno ograničavaju protok krvi, a takođe mogu učiniti naslage manje stabilnim, povećavajući rizik od srčanog ili moždanog udara.
Istraživači su otkrili da epigalokatehin-3-galat (EGCG), koji se najčešće povezuje sa zelenim čajem, vezuje za amiloidna vlakna apoA-1. Ovo pretvara vlakna u manje otporne molekule koji imaju manje šanse da oštete krvne sudove.

Sada, tim radi na pronalaženju načina uvođenja efektivne količine EGCG u krvotok bez potrebe da se piju velike i potencijalno štetne količine zelenog čaja. Ovo bi moglo podrazumijevati modifikaciju hemijske strukture EGCG-a, olakšavajući apsorbovanje iz želuca i otpornost na metabolizam, ili razvijanje novih metoda za isporuku molekula – kao što je putem injekcije.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/tea-623796_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/tea-623796_960_720-150x150.jpgadminNovostiBiljke,istraživanje,medicinaNaučnici su otkrili da jedinjenje pronađeno u zelenom čaju, razbija i rastvara potencijalno opasne proteinske naslage pronađene u krvnim sudovima. Zeleni čaj može biti ključan u sprečavanju smrti od srčanog udara uzrokovanih aterosklerozom, prema istraživanju koje je finansirala Britanska fondacija za srce i objavljena u časopisu Biološka hemija. Naučnici sa...Naučne Novosti
IASTE Crna Gora