Sekvenciranjem genoma koale otkrile su se neke zanimljive osobine o ovim sakupljačima i o njihovom ukusu. Koale imaju više genskih receptora za ukus od bilo kog drugog australijskog marsupijalija  i većine sisara. Ovo omogućava životinjama da otkriju toksične metabolite koji se nalaze  u eukaliptusu, što ukazuje da koale mogu da kontrolišu nivo toksičnosti lišća koje konzumiraju.

“Koale pokazuju selektivnost u listovima koje konzumiraju, izbjegavajući što više toksičnog metabolita biljke”, kaže istraživač Haiakava. “Proširenja u broju receptora gena omogućavaju koalama da optimizuju gutanje hranljivih materija i izbjegavanje biljnih toksina.”
Dalje analize su takođe pokazale da koale imaju funkcionalne receptore kako za slatkoću, tako i za percepciju umami (prijatan ukus ), koji ranije nisu zabilježeni kod drugih životinja sa visoko specijalizovanim dijetama.

“Kompletna sekvenca genoma je zlatni standard u razumijevanju bilo kakvog jedinstvenog biološkog kvaliteta životinje”, zaključuje Haiakava. “Znanje  genoma koala  igraće ključnu ulogu u očuvanju ovih životinja.”

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/animals-2608662_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/animals-2608662_960_720-150x150.jpgadminNovostigenom,istraživanje,sekvenciranjeSekvenciranjem genoma koale otkrile su se neke zanimljive osobine o ovim sakupljačima i o njihovom ukusu. Koale imaju više genskih receptora za ukus od bilo kog drugog australijskog marsupijalija  i većine sisara. Ovo omogućava životinjama da otkriju toksične metabolite koji se nalaze  u eukaliptusu, što ukazuje da koale mogu...Naučne Novosti
IASTE Crna Gora