Dr. Chieko Asakawa je izgubila vid kada je imala 14 godina, u nesrećnom slučaju na bazenu. Odjednom joj je postalo nemoguće da samostalno uradi stvari koje su do tada djelovale jednostavno. Željela je da bude nezavisna i to je stvorilo ogromnu želju da pokrene inovativnost.

Pitala se kako to da ne postoji računarska tehnologija za stvaranje knjiga na Brajevom pismu? Jer da postoji, pomogla bi ljudima sa ograničenjima kao što je Dr. Chieko Asakawa. Tako je započelo njeno inovativno putovanje. Počela je da stvara tehnologiju vezanu za digitalne knjige, kao što su programi za digitalnu obradu, digitalni rečnik i digitalna mreža biblioteka na Brajevom pismu. Danas svaki student sa oštećenjem vida može čitati udžbenike pomoču kompjutera i mobilnih uređaja, na Brajevom pismu ili pomoću glasa. Takođe, ova naučnica je željela da pomogne slijepim ljudima da imaju pristup internetu i pronašla je način da pretoči mrežu u sintetizovani glas, što je pojednostavilo pristup korisnicima. Ovo je dovelo do stvaranja Čitača početnih stranica, prvo na japanskom, a kasnije je preveden na 11 jezika. Bio je to revolucionarni trenutak za slijepe ljude. Sajber svijet jepostao dostupan svim ljudima oštećenog vida.

Danas, njen cilj je da putuje i radi stvari koje su jednostavne ljudima koji nemaju problema sa vidom. Napravila je aplikaciju koja je usmjerava pomoću analiziranja signalnog svijetla i senzora na telefonu, dozvoljavajući joj da se samostalno kreće u zatvorenom ili otvorenom prostoru. Međutim, dio za kompjuterski vid koji prikazuje ko se približava i u kakvom raspoloženju još uvijek treba da se razvija, kako bi funkcionisao ispravno.

Kombinacija ovih tehnologija pomaže slijepim ljudima da vide stvarni svijet. Ovo nazivaju kognitivnom podrškom. Kognitivna podrška će ojačati sposobnosti koje nedostaju ili su slabe. Ova tehnologija nalazi se još uvijek u ranoj fazi razvoja, ali se nadamo da će na kraju donijeti  nezavisnost slijepim osobama.

 

 

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/eye-321961_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/eye-321961_960_720-150x150.jpgadminTehnologijaistraživanje,kognitivna podrškaDr. Chieko Asakawa je izgubila vid kada je imala 14 godina, u nesrećnom slučaju na bazenu. Odjednom joj je postalo nemoguće da samostalno uradi stvari koje su do tada djelovale jednostavno. Željela je da bude nezavisna i to je stvorilo ogromnu želju da pokrene inovativnost. Pitala se kako to da...Naučne Novosti