Nakon decenija istraživanja i milijardi dolara potrošenih na klinička istraživanja, još uvijek imamo problem sa aplikacijom ljekova protiv raka. Pacijenti i dalje primaju hemoterapiju koja je toliko neprecizna da, iako ubija ćelije raka, takođe nekako ubija i ostatak našeg tijela. Razvijaju se selektivniji ljekovi, ali je njihovo prosleđivanje u tumor i dalje problematično, tako da se oni, na kraju, talože i u drugim organima ili se izbacuju kroz urin, što je potpuno rasipanje.

Imunoćelije su prilagodljiva prevozna sredstva koja putuju kroz naše tijelo u potrazi za znakovima bolesti i stižu do rane jedva nekoliko minuta nakon povrede. Zato – ako imunoćelije već putuju do mjesta povrede ili bolesti u našem tijelu, zašto ne dodati još jednog putnika? Zašto ne koristiti imunoćelije da dostavimo ljekove kako bismo izliječili neke od najvećih problema vezanih za oboljenja?

Elizabeth Wayne je biomedicinska inženjerka  koja koristi imunoćelije da riješi jedan od najvećih problema vezanih za rak. “Da li znate da se preko 90 posto smrtnih slučajeva od raka mogu pripisati njegovom širenju? Dakle, ako možemo zaustaviti ove ćelije raka da se prošire od prvobitnog tumora ka udaljenom mjestu, možemo zaustaviti rak u mjestu i vratiti ljudima više njihovog života”, kaže Elizabet.

U svojoj studiji, Elizabet je sa svojim kolegama odlučila da dostavi nano-česticu sačinjenu od lipida, koji su isti gradivni elementi koji sačinjavaju naše ćelijske membrane, uz dodatak dva posebna molekula. Jedan se zove e-selektin i ponaša se kao lijepak koji vezuje nanočesticu za imunu ćeliju, a drugi se zove trejl. Trejl je terapeuski lijek koji ubija ćelije raka, ali ne i obične ćelije. Ovi naučnici  su sproveli eksperiment na mišu tako što su ubrizgali nanočestice, i one su se skoro trenutno vezale za imunoćelije u krvotoku. Onda su ubrizgali ćelije raka da bi simulirali proces kojim se ćelije raka šire kroz naše tijelo. Otkrili su da su u grupi koja je dobila tretman preko 75% ćelija raka umrle ili umirale. Odnosno, manje količine ćelija bile su u mogućnosti da se prošire na drugi dio tijela. Ovo se dogodilo samo dva sata nakon terapije. Mnogi novinski članci su nazivali ovo otkriće “Ljepljive kuglice koje mogu zaustaviti širenje raka”.

Međutim, istraživači su se i dalje pitali – mogu li ljepljive kuglice, čestice prikačene za imunoćelije, zaista zaustaviti širenje raka? Vratili su se životinjskom uzorku i pronašli su tri važna dijela. Prvobitni tumori su bili manji kod liječenih životinja, bilo je manje ćelija u pokretu i bilo je jako malo ili nimalo ćelija tumora u udaljenim organima.

Ova studija predstavlja promjenu paradigme, revoluciju – pomak od korišćenja ljekova i njihovog ubrizgavanja i nadanja da će otići na prava mesta u tijelu, do korišćenja imunoćelija kao posebnih dostavljača u našem tijelu.

Preuzeto sa Ted talk's

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/medic-563423_960_720-1.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/medic-563423_960_720-1-150x150.jpgadminMedicinaimune ćelije,istraživanjeNakon decenija istraživanja i milijardi dolara potrošenih na klinička istraživanja, još uvijek imamo problem sa aplikacijom ljekova protiv raka. Pacijenti i dalje primaju hemoterapiju koja je toliko neprecizna da, iako ubija ćelije raka, takođe nekako ubija i ostatak našeg tijela. Razvijaju se selektivniji ljekovi, ali je njihovo prosleđivanje u...Naučne Novosti