Brod koji za sobom vuče plastične cijevi ispunjene vazduhom, čija je svrha da “počisti” okeane od plastičnog smeća, isplovio je iz San Franciska u probnu vožnju prije nego što nastavi plovidbu prema velikoj gomili otpada (GPGP) u Tihom okeanu, koja se prostire na gotovo milion kvadratnih kilometara.

Cilj ambicioznog projekta koji se odvija pod nadzorom holandske neprofitne organizacije “Ocean Cleanup” je da u predstojećih pet godina isprazni polovinu GPGP-a (The Great Pacific Garbage Patch) ili oko 40.000 tona.

Okeanograf i autor projekta Loren Lebreton potvrdio je da se u gomili pacifičkog otpada nalazi oko 80.000 tona smeća. “Nakon petogodišnjih priprema i obavljenih eksperimenata ovo je vrhunac naših napora”, rekao je 24-godišnji Bojan Slat, Holanđanin hrvatskog porijekla koji je osmislio sistem za čišćenje. On je osnivač i direktor “Ocean Cleanup”-a.

Kako sistem funkcioniše?

Brod “Maersk Launcher” za sobom vuče velike plutajuće cijevi ispunjene vazduhom i duge oko 600 metara, koje čine najveću do sada napravljenu barijeru na moru nazvanu System 001. Zmijolika barijera  u obliku potkovice slobodno će da pluta nošena morskim strujama i vjetrovima. Na cijevi se u dubinu nastavlja pregrada duga oko tri metra pa će se otpad zadržavati unutar “potkovice”, a ribe i ostale morske životinje moći će nesmetano da plivaju okeanom. Pošto se otpad ‘zgusne’ u kompaktnu masu, po njega će stići brod koji će ga prikupiti i odvesti na reciklažu. Brodovi bi prikupljeni otpad trebalo da odvoze svakih šest do osam nedelja.

Plastični predmeti godišnje ubiju i do 100.000 kitova, delfina i foka, koji ih progutaju misleći da je hrana. U poslednje vrijeme pronalazi se i sve više uginulih ptica čiji su želuci ispunjeni plastikom.

“Želimo da se uvjerimo u to da sve ovo funkcioniše i da za nekoliko mjeseci ugledamo prve komade plastičnog otpada u luci, što će značiti da je tehnologija ispravna”, kazao je Slat za AFP.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/09/guise-1533852_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/09/guise-1533852_960_720-150x150.jpgadminTehnologijaokean,plastikaBrod koji za sobom vuče plastične cijevi ispunjene vazduhom, čija je svrha da 'počisti' okeane od plastičnog smeća, isplovio je iz San Franciska u probnu vožnju prije nego što nastavi plovidbu prema velikoj gomili otpada (GPGP) u Tihom okeanu, koja se prostire na gotovo milion kvadratnih kilometara. Cilj ambicioznog projekta...Naučne Novosti