Opojni ljekovi su efikasni u otklanjanju bolova, ali imaju visok rizik od stvaranja zavisnosti. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti , 91 Amerikanac umre svaki dan od opojnih supstanci i ta brojka nastavlja da raste.

Naučnici su shvatili da ako pažljivo ispitaju strukturu opojnih supstanci i receptora u našim tijelima za koja će se vezati ove supstance, moguće je napraviti ljekove  koji neće stvarati zavisnost a opet će biti efikasni u uklanjanju bola.

Postavlja se pitanje zašto ove supstance imaju potencijal stvaranja zavisnosti ? – Zato što svi ljekovi koji su do sada napravljeni vežu se za opioidne receptore i njihov sastav uključuje morfijum, oksikodon i fentanil. Kada se vežu za ovaj receptor, oni blokiraju puteve koji prenose signale bola u mozak. Međutim, otklanjanje bola nije jedini efekat ovih supstanci već i stvaranje osjećaja euforije – veoma sličan kao kad jedete čokoladu ili kada uzimate kokain i upravo zbog tog osjećaja ljudi uvijek traže dozu više i vremenom postanu zavisni.

Pored ovog receptora imamo još dva koji takođe blokiraju signale bola: kappa i delta receptore. Naučnik, Susruta Majmudar je fokusirao svoje istraživanje na traženju načina aktivacije kappa receptora. Ljekovi koji napadaju kappa receptore mogu blokirati signalebola bez davanja osjećaja euforije koja dovodi do stvaranja zavisnosti.
U ovom istraživanju koristi se pristup koji se zove dizajn ljekova zasnovan na strukturi prema kojem kad jednom saznamo oblik proteina, možemo da dizajniramo molekul koji će se uklopiti u to upravo onako kako želimo, kao ključ koji se uklapa u bravu.
U ovom slučaju, protein je kappa opioidni receptor. Ako možemo odrediti oblik receptora, možemo dizajnirati ljekove koji se vezuju za njega na pravi način.

2015 tim istraživača je otkrio jedinjenje koje se vezuje za sva tri opioidna receptora i utvrdili su da je ovaj molekul imao sposobnost da smanji bol bez drugih negativnih efekata povezanih sa kappa opioidima. Jedinjenje su nazvali  MP1104 i koristili su ga kao polaznu tačku da saznaju više o tome kako selektivno aktivirati kappa receptor i time razjasniti molekularne mehanizme kappa opioidnih akcija.
MP1104 je omogućio razumevanje načina aktivacije kappa receptora. I sada kada imamo kristalnu strukturu, i drugi istraživački timovi će moći da otkriju nove kappa ljekove koji mogu osloboditi bol.

Njihov krajnji cilj je pronalaženje najboljih kandidata za opioid i njihovo procenjivanje kod ljudi.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/brain-3168269_960_720.pnghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/brain-3168269_960_720-150x150.pngadminMedicinabol,istraživanje,medicinaOpojni ljekovi su efikasni u otklanjanju bolova, ali imaju visok rizik od stvaranja zavisnosti. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti , 91 Amerikanac umre svaki dan od opojnih supstanci i ta brojka nastavlja da raste. Naučnici su shvatili da ako pažljivo ispitaju strukturu opojnih supstanci i receptora u našim...Naučne Novosti
IASTE Crna Gora