Kineski naučnici su saopštili da Rusija i Kina rade zajedno na projektu jonizacije Zemljine atmosfere u istraživačke svrhe. Obje zemlje su već sprovele eksperimente zagrijavanja gornjeg dijela vazdušnog sloja na visini od 500 kilometara. Projekat se može koristiti i u vojne svrhe.

   Eksperimenti su izvedeni pomoću multifunkcionalnog radiosistema „Sura“, koji je namijenjen za proučavanje jonosfere, sloja koji ima visoku gustinu slobodnih elektrona. Sistem je smešten u blizini grada Vasilsurska, 150 kilometara od Nižnjeg Novgoroda. Sedmog juna su u atmosferi iznad evropskog dijela Rusije izazvane elektromagnetne smetnje, koje su uticale na površinu od 126 hiljada kvadratnih kilometara. Na tom području bilo je deset puta više negativno naelektrisanih čestica, nego u okolnim regijama. Naučnici su 12. juna postigli povećanje temperature jonizovanog gasa za više od 100 stepeni Celzijusa.

   Smetnje u jonosferi zabilježio je naučno-istraživački satelit „Džangheng-1“, koji je predviđen za praćenje elektromagnetnih polja i talasa u atmosferi. Kako su izjavili kineski naučnici, čak i slab snop radiozračenja može izazvati zapažene poremećaje u jonosferi. Sličan fenomen se može primijetiti prije zemljotresa, što čini „Džangheng-1“ pogodnim za predviđanje prirodnih katastrofa.

  Iako naučnici još uvijek nijesu istakli kako je moguće primijenjivati rezultate eksperimenta u vojne svrhe, naveli su da poremećaji u jonosferi mogu ometati satelitske veze potencijalnog protivnika. Trenutno Kina pravi pandan ruskog sistema „Sura“ i američkog projekta „HAARP“, koji će moći da jonizuje atmosferu iznad Južnog kineskog mora.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/03/klima-Depositphotos_26594615_xl-2.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/03/klima-Depositphotos_26594615_xl-2-150x150.jpgadminFizikačestice,elektromagnetne smetnje,jonizacija,vojna tehnologija Kineski naučnici su saopštili da Rusija i Kina rade zajedno na projektu jonizacije Zemljine atmosfere u istraživačke svrhe. Obje zemlje su već sprovele eksperimente zagrijavanja gornjeg dijela vazdušnog sloja na visini od 500 kilometara. Projekat se može koristiti i u vojne svrhe.    Eksperimenti su izvedeni pomoću multifunkcionalnog radiosistema „Sura“,...Naučne Novosti