Nedavna studija je pokazala da Cyanistes teneriffae plave sjenice ponekada raskidaju veze sa svojim trenutnim partnerima i pronalaze nove. Istraživanje je pokazalo da posle svake sezone one pronalaze nove partnere za parenje, i ne stvaraju zajednicu sa  istim mužjacima. Mnogi istraživači su se fokusirali na shvatanje kako to utiče na njihovu reprodukciju.

Ekološkinja Carol Gilsenan sa svojim kolegama je radila monitoring plavih sjenica tokom osam godina i došla do zaključka da se 64 % parova rastalo nakon sezone iako su “vjerni” parovi uvijek davali više potomstva. Takođe je dokazano da ako bi se većina parova vratila na isto mjesto u isto vrijeme na kraju sezone, oni bi se ujedinili. Međutim, ako bi bili na odvojenim mjestima, vrlo je moguće da bi se rastali.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/06/animal-world-3213937_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/06/animal-world-3213937_960_720-150x150.jpgadminBiologijabiologija,istraživanje,pticeNedavna studija je pokazala da Cyanistes teneriffae - plave sjenice ponekada raskidaju veze sa svojim trenutnim partnerima i pronalaze nove. Istraživanje je pokazalo da posle svake sezone one pronalaze nove partnere za parenje, i ne stvaraju zajednicu sa  istim mužjacima. Mnogi istraživači su se fokusirali na shvatanje kako to...Naučne Novosti