Mikrobi koji nikada nisu proučavani u laboratoriji čine ogromnu većinu takvih životnih formi izvan ljudskog tijela.

Kao što se smatra da je većina materije u svemiru ,,tamna materija“ veći dio Zemlje je naseljen nekom vrstom mikrobnih analiga, mikroorganizama za koje se zna da postoje,  ali nikada nisu uzgajani u laboratoriji.

Sama količina mikrobnih vrsta – možda blizu trilijona– znači da naučnici ne mogu sve da pokupe. Mnoge vrste postoje na teško dostupnim  mjestima, kao što su na dnu okeana ili ispod smrznutog arktičkog dna. Štaviše, nisu svi mikrobi sposobni da prežive u kulturama koje su namijenjene njegovanju samo jednog soja. Neki mogu rasti samo u daleko složenijem, prirodnijem okruženju.

Nova studija objavljena u septembru prošle godine, ukazuje na to da takvi mikrobi mogu činiti i do 81% svih bakterijskih rodova koji žive izvan ljudskog tijela.  Ovi malo poznati organizmi mogli bi da čuvaju tajne za nove alate za liječenje bolesti i mogu nam pomoći da razumijemo život u ekstremnim sredinama kao što su oni na drugim planetama.

Dana Najar mart 2019.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/03/organism-1480569_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/03/organism-1480569_960_720-150x150.jpgadminBiologijaMedicinamikrobi,mikroorganizmi,tamna materijaMikrobi koji nikada nisu proučavani u laboratoriji čine ogromnu većinu takvih životnih formi izvan ljudskog tijela. Kao što se smatra da je većina materije u svemiru ,,tamna materija“ veći dio Zemlje je naseljen nekom vrstom mikrobnih analiga, mikroorganizama za koje se zna da postoje,  ali nikada nisu uzgajani u...Naučne Novosti