Nedavna istraživanja objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B ne naglašavaju samo da zvijezde imaju oči, već je takođe otkriveno i da mogu vidjeti u mraku. Zvjezdana riba može izgledati prilično neživo, nalik prostim tačkastim organizmima koji sjede u moru i apsorbuju hranljive materije iz vode. Ali u stvarnosti se puno više odvija ispod njihovih spoljašnjih  eksterijera.

Većina zvijezda ima oko na vrhu svake ruke. Ove složene oči sadrže višestruka sočiva zvana ommatidia, i svaka od njih kreira jedan piksel ukupne slike koju životinja vidi. Pokazano je da su tropske oči zvijezda mogle da formiraju sirove slike koje omogućavaju ovim životinjama da ostanu blizu svojih domova.

Sada su naučnici pokazali da nekoliko vrsta dubokih morskih zvijezda, pronađenih do 1km ispod površine vode gdje sunčeva svetlost ne može prodrijeti, i dalje mogu vidjeti i pored mraka. Većina vrsta koje mogu vidjeti u mračnim dubinama ovoga okeana imaju više osjetljivih očiju, ali vide i surove slike.

 

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/starfish-1763_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/07/starfish-1763_960_720-150x150.jpgadminBiologijabiologija,morski ekosistemNedavna istraživanja objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B ne naglašavaju samo da zvijezde imaju oči, već je takođe otkriveno i da mogu vidjeti u mraku. Zvjezdana riba može izgledati prilično neživo, nalik prostim tačkastim organizmima koji sjede u moru i apsorbuju hranljive materije iz vode. Ali...Naučne Novosti