Astronomi sa Instituta za računarsku kosmologiju na Durham univerzitetu i Harvard-Smithsonian Centru za astrofiziku, našli su dokaze da su najslabije satelitske galaksije oko orbite naše galaksije Mliječnog puta među prvim galaksijama koje su nastale u našem Univerzumu.

Naučnici koji rade na ovom istraživanju opisali su nalaz kao “izuzetno uzbudljiv” objašnjavajući da je pronalaženje nekih od najstarijih galaksija u orbiti oko Mliječnog puta “ekvivalentno pronalaženju ostataka prvih ljudi koji su naselili Zemlju”.

Nalazi istraživačke grupe ukazuju na to da su galaksije, uključujući Segue-1, Bootes I, Tucana II i Ursa Major I, zapravo neke od prvih galaksija ikada formiranih, za koje se smatra da su starije od 13 milijardi godina.

Dr Sownak Bose, u Harvard-Smithsonian Centru za astrofiziku, u saradnji sa Dr Alis Deason i profesorom Carlos Frenkom na ICC Univerzitetu Durham, identifikovao je dvije populacije satelitskih galaksija oko orbite Mliječnog puta.

Prva je bila vrlo slaba populacija koja se sastojala od galaksija koje su se formirale tokom “kosmičkih mračnih doba”. Druga je bila nešto svjetlija populacija koja se sastojala od galaksija koje su stvorene stotine miliona godina kasnije, u periodu  kada je vodonik jonizovan intenzivnim ultraljubičastim zračenjem koje su emitovale prve zvijezde, bio u stanju da se ohladi u masivnu tamnu halo materiju.

Njihovi nalazi su objavljeni u Astrophisical Journalu.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/space-2638126_960_720.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/08/space-2638126_960_720-150x150.jpgadminFizikamaterija,svemirAstronomi sa Instituta za računarsku kosmologiju na Durham univerzitetu i Harvard-Smithsonian Centru za astrofiziku, našli su dokaze da su najslabije satelitske galaksije oko orbite naše galaksije Mliječnog puta među prvim galaksijama koje su nastale u našem Univerzumu. Naučnici koji rade na ovom istraživanju opisali su nalaz kao 'izuzetno uzbudljiv' objašnjavajući...Naučne Novosti