REBUS_01, Mašinski fakultet Podgorica,

Znati “šta”, znati “kako” i znati “zašto”

odvaja ljude koji planiraju i imaju inicijativu od onih koji se prepuštaju “slučaju”. Privatne inicijative i preduzetništvo primjenjivi su u raznim oblastima ljudskog djelovanja. To se naravno odnosi i na mašinstvo. Italijanski grad Palermo bio je domaćin studentima Mašinskog fakulteta iz Podgorice koji su se na dvonedjeljnoj obuci bavili pitanjima preduzetništva.

Sposobnost planiranja i realizovanja projekata

Univerzitet u Palermu u okviru projekta Erasmus+ Rebus (Integrating and validating practical entrepreneurship skills in engineering and ICT studies) ugostio je osim naših studenata i 15 studenata mašinstva iz Sarajeva kao i 15 studenata iste struke iz Elbasana u Albaniji. Rad je bio organizovan u grupama koje su činili studenti sva tri univerziteta. Cilj tako organizovane obuke je bilo jačanje kompetencija timskog djelovanja. Mentori rada na razvoju preduzetničkih ideja bili su profesori Univerziteta iz Palerma.

Prednosti, slabosti, mogućnosti i smetnje

Studenti mašinstva u Italiji su započeli proces osposobljavanja za kreiranje inovativnih poslovnih ideja i samostalnu izradu poslovnih planova. To nije lak zadatak i zahtijeva inicijativu i kreativnost. Zahtijeva i znanje jer u preduzetništvu postoje zakonitosti i procesi koje treba poštovati. Projekat ima svrhu da podstakne studente tehničkih fakulteta da razmišljaju o privatnim inicijativama i prednostima preduzetništva za zapošljavanje. Učesnici su ocijenili obuku kao veoma uspješnu, a studenti će dobiti sertifikate o stečenim znanjima iz oblasti preduzetništva i multikulturalne timske komunikacije.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/12/REBUS_01-1024x576.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2018/12/REBUS_01-150x150.jpgadminNovostiTehnologijaMašinski fakultet,Mašinski fakultet Podgorica,Mašinstvo,Studenti mašinstva,Univerzitet iz PalermaZnati “šta”, znati “kako” i znati “zašto” odvaja ljude koji planiraju i imaju inicijativu od onih koji se prepuštaju “slučaju”. Privatne inicijative i preduzetništvo primjenjivi su u raznim oblastima ljudskog djelovanja. To se naravno odnosi i na mašinstvo. Italijanski grad Palermo bio je domaćin studentima Mašinskog fakulteta iz Podgorice...Naučne Novosti