formula srudent kongres drumska-strela

Kongres “Formula Student” timova u Podgorici prilika da budući mašinski inžinjeri razmijene mišljenja o procesu projektovanja i izrade trkačkog vozila.

Takmičenje “Formula Student” prvi put je održano 1979. godine na Univerzitetu u Hjustonu (SAD), a zvaničan naziv je bio SAE Mini-Indy. Osamdesetih godina takmičenje dobija naziv Formula SAE i priključuju mu se svi veliki američki Univerziteti. U Evropi takmičenje se prvi put organizuje 1998. godine i tada dobija naziv “Formula Student”. Organizovalo ga je Udruženje mašinskih inžinjera Velike Britanije.

Studenti mašinstva susjednih zemalja gosti mašinskog fakulteta u Podgorici

Na kongresu “Formula Student” timova svoja iskustva u kreiranju trkačkog vozila sličnog Formuli 3 prenijeli su studenti Fakulteta Inženjerskih nauka iz Kragujevca. Oni su govorili o problemima koje su imali tokom izrade bolida formule i načinima njihovog rješavanja. Kongres je bio interaktivan pa su prezenteri tokom izlaganja odgovarali na pitanja svojih kolega.

“Tenfor drumska strela” najuspješnija formula u regionu

Studenti Fakulteta Inženjerskih nauka iz Beograda imaju, na ovim prostorima, najorganizovaniji proces razvoja, izrade i učešća na međunarodnim takmičenjima sa svojom formulom. Do sada su napravili sedam vozila, što znači svake godine po jedno od kada su pokrenuli projekat “Formula Student” na beogradskom univerzitetu. O ozbiljnosti projekta govori podatak da tim čine i studenti desetak drugih, srodnih fakulteta.

Formula nije statički eksponat već prolazi kroz rigorozne vozačke testove

Stručna sudijska komisija ocjenjuje dizajn vozila, tehničke karakteristike, ubrzanje, ponašanje tokom vožnje u obliku osmice, efikasnost odnosno potrošnju goriva, a formula mora proći i test izdržljivosti. Komisija analizira troškove proizvodnje i biznis plan. Sve je to po važećim međunarodnim standardima za trkačka vozila.

Svrha takmičenja je usavršavanje znanja mašinskih inžinjera

Takmičenje “Formula Student” odavno je postalo veoma ozbiljno i prihvaćeno od brojnih Univerziteta širom svijeta. Održava se u mnogim državama poput Velike Britanije, Njemačke, Italije, SAD-a, Brazila, Austrije, Češke, Mađarske… Cilj takmičenja je edukacija i usavršavanje znanja studenata. Uspjeh tima ocjenjuju iskusni inžinjeri iz auto-industrije i auto-moto sporta.

Danas na fakultetu – sutra u timu Formule 1

Ako se pitate koji fakultet da upišete, a volite automobile, na pravom ste mjestu. Preko studentskog projekta do sigurnog posla u najprestižnijim evropskim automobilskim kompanijama.

https://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/02/drumska-strela.jpghttps://naucnenovosti.me/wp-content/uploads/2019/02/drumska-strela-150x150.jpgadminNovostiTehnologijaFormula 1,Formula Student,Mašinski fakultet,Mašinski fakultet Podgorica,Mašinski inžinjeri,Tenfor drumska strelaKongres “Formula Student” timova u Podgorici prilika da budući mašinski inžinjeri razmijene mišljenja o procesu projektovanja i izrade trkačkog vozila. Takmičenje “Formula Student” prvi put je održano 1979. godine na Univerzitetu u Hjustonu (SAD), a zvaničan naziv je bio SAE Mini-Indy. Osamdesetih godina takmičenje dobija naziv Formula SAE i priključuju...Naučne Novosti